MESAJ PENTRU PĂRINȚI

Descarcă Documentul 225 nr. 225 din 30.08.2020 Mesaj pentru părinți

Dragi părinți,

Vă mulțumim pentru răbdare, înțelegere și pentru efortul depus în susținerea școlii. Vrem ca dumneavoastră și copiii dumneavoastră să fiți sănătoși și să vă simțiți în siguranță.

Înțelegem perfect sentimentele și preocupările dvs. față de copii. Știm, nu e deloc ușor. Așa s-a întâmplat… să trăim niște timpuri mai altfel. Am fost nevoiți să ne schimbăm regulile, obișnuințele ca să ne adaptăm noilor condiții, de pandemie cu Covid-19. Am ajuns să facem lucrurile obișnuite cu totul diferit, de parcă am fi luat-o de la capăt… Însă, tocmai acum e momentul în care putem deveni mai puternici, mai buni cu noi înșine și cu cei din jurul nostru.

Noi credem și suntem siguri, că împreună vom reuși să depășim această situație. Vrem să vă îndemnăm să fiți responsabili și să deveniți un exemplu pentru copii. Ei trebuie să învețe de la persoanele dragi ce înseamnă să fii atent, solidar și responsabil atât față de sănătatea proprie, cât și a celor din jur. Noi, la rândul nostru, la fel suntem datori să avem grijă de copiii dumneavoastră, să le oferim educație de calitate și să-i îndrumăm pe drumul cel bun. Vom face tot posibilul pentru a vă fi alături și a vă ajuta. Cert este faptul că educația va fi organizată altfel. Școala va ține cont de toate normele de sănătate publică pentru a preveni îmbolnăvirea cu COVID-19 și pentru a continua procesul educațional.

Covid-19 va fi pentru noi toți, o experiență inedită, cu diferite lecții de viață. Avem, însă, o misiune comună: să protejăm copiii noștri. Și nu vorbim doar de sănătatea fizică, ci și de cea morală. Trebuie să facem în așa fel, încât această pandemie să rămână pentru ei o istorie din care au ieșit învingători.

Alături de dumneavoastră, avem pe umerii noștri responsabilități uriașe, de aceea vrem să ne ajutăm reciproc și să avem grijă unii de alții. Doar așa vom reuși!

Cu toții ne-am dorit ca școlile să se redeschidă și să începem anul școlar 2020-2021 în sălile de clasă. Suntem conștienți de multe lucruri. Am ales să acționăm, să întreprindem și să aplicăm măsuri în funcție de specificul și capacitatea școlii noastre. Știm că pe alocuri, incertitudinea, neclaritatea, nesiguranța vă deranjează, dar vă dăm asigurări că modele perfecte de aplicat nu au fost elaborate. Și în instituția noastră avem și săli de clasă diferite, și număr diferit de copii (chiar în aceeași paralelă). Aceste aspecte ne impun să căutăm și să găsim soluții individualizate. Nu excludem că anumite schimbări, ajustări vor avea loc și pe parcurs. Vom fi nevoiți să intervenim, după caz, pentru a îmbunătăți lucrurile. De aceea vă rugăm să fiți îngăduitori, cooperanți și să ne ajutați. Acum chiar e nevoie de solidarizarea noastră a tuturor: cadrelor didactice, copiilor, profesorilor și a întregii comunități. Protecția și grija reciprocă ne poate face mai puternici, mai solidari, mai înțelegători și mai toleranți. Împreună putem depăși mai ușor această grea încercare.

Vrem ca dumneavoastră și copiii să fiți informați și să fiți la curent cu ceea ce se face și se întâmplă în școala noastră, pentru a vă simți în siguranță. Să știți, că a fost foarte dificil să alegem modelul potrivit instituției noastre. Vă prezentăm modelul de învățare pe care l-am ales pentru școala noastră, din cele 7 modele propuse de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Instituția de învățământ IPLT „Vasile Vasilache” construită în anul 1960 are o capacitate de 560 de elevi și 40 săli de clasă. La moment avem 43 de cadre didactice, dintre care 23 lucrează pe 1,5 unități, dat fiind faptul că instituția noastră are  13 unități neacoperite.

Dragi părinți, vă încurajăm să fiți atenți și responsabili! Împreună cu copiii să dezvoltați zilnic deprinderi, în ceea ce privește măsurile de protecție și igienă, pentru a opri răspândirea virusului Covid-19.

Noi suntem mereu deschiși să vă ascultăm, să vă ajutăm și să vă fim alături. Haideți împreună să fim precauți, atât la școală, cât și acasă, la magazin, în locurile publice și pe stradă.

Vă felicităm pe toți cu începutul noului an școlar, să fim cu toții bine și sănătoși, să fim receptivi, înțelegători și toleranți.

Multă putere și răbdare tuturor nouă! Sănătate și grijă!

Cu respect, directorul liceului   Vera Bălănel

MODELUL 2 – Învățarea în 2 schimburi

Acest model presupune că fiecare clasă va fi împărțită în două grupuri, elevii vor învăța pe rând, conform unui grafic stabilit. Respectiv, primul grup va învăța de la ora 8:00-12:00, iar al doilea grup de la ora 12:00-15:30.

Clasa Septembrie, începând cu ora 8:00 Septembrie, începând cu ora 12:00
I a (grupul 1)
I a (grupul 2)
I b (grupul 1)
I b (grupul 2)
I c (grupul 1)
I c (grupul 2)
IIa   (grupul 1)
II a (grupul 2)
IIb (grupul 1)
IIb  (grupul 2)
IIIa  (grupul 1)
IIIa (grupul 2)
IIIb (grupul 1)
IIIb (grupul 2)
IVa (grupul 1)
IVa (grupul 2)
IVb (grupul 1)
IVb (grupul 2)
IVc (grupul 1)
IVc (grupul 2)
 • Schimbul I – verde
 • Schimbul II – albastru

De ce am ales acest model pentru școala noastră la clasele primare?

 • Instituția noastră are un număr mare de elevi.
 • Nu avem spații suficiente pentru ca toți elevii să învețe în același timp, respectând regulile.
 • Avem pregătit un grafic bine întocmit, după care am adaptat și orarul lecțiilor.
 • Avem un număr suficient de profesori care vor face față.
 • Profesorii sunt pregătiți pentru a lucra conform acestui model.
 • Personalul auxiliar este informat și instruit pentru a face sistematic toate aerisirile claselor, precum și dezinfectarea corectă a acestora.
 • Avem stocuri de substanțe biocide și dezinfectant suplinit .

MODELUL 3 – Învățarea combinată vom activa clasele V-a – XII-a

Acest model presupune că școala noastră va folosi atât învățarea cu prezența la școală, cât și învățarea online, (o zi la școală, o zi de acasă). Aceasta se va face conform unui orar stabilit.

Clasa Zile pare Zile impare
V A
V A
 V B
V B
VI A
VI A
VI B
VI B
VII A
VII A
VII B
VII B
VIII A
VIII A
VIII B
VIII B
IX A
IX A
IX B
IX B
X A
X A
X B
X B
XI A
XI A
XI B
XI B
XII A
XII A
XII B
XII B
Intrări/ Ieşiri Clasele/sălile de clasă
nr 1. Clasele primare (intrarea din curte) clasele:

1B-sal.1,

4B-sal.2,

3B-sal.3,

2B –sal.4,

4A—sal.9,

3 A–sal.10,

2A–sal.11,

1A–sal.12,

1C–sal. 13,

Cab.med.)

nr.2 Clasele gimnaziale,liceale intrarea din strada Corobceanu16 clasele:

8A- sal. 18,

6A- sal. 19,

5B- sal. 20,

9A- sal. 21,

8B- sal. 22,

10A- sal. 23,

12A- sal. 17 cab. informatică,

nr.3 Intrarea de la cantină

Clasele gimnaziale/liceale

Clasele:

XIB- sal.28,

VIB- sal. 29,

VA- sal. 30,

XIB- sal. 31,

XIA- sal. 32,

 

nr.4 Intrarea de la cantină:

Sala de sport,

Sala de festivități,L.engleză 

nr.5  Intrarea din curte bl.3etage

Clasele:

7B-38,

7A-40,

10B-39,

4C-37(intrare separată)

nr.6 Intrarea din curte separată:

Clasa :

9B-36

 • Învățare la distanță I – verde
 • Învățare cu prezență la școală II – albastru

De ce am ales acest model pentru școala noastră?

 • Instituția noastră are un număr mare de elevi.
 • Nu avem spații suficiente pentru ca toți elevii să învețe în același timp, respectând regulile.
 • Avem pregătit un grafic bine întocmit, după care am adaptat și orarul lecțiilor.
 • Avem profesori pregătiți pentru procesul de învățare online.
 • Personalul auxiliar este informat și instruit pentru a face sistematic toate aerisirile claselor, precum și dezinfectarea corectă a acestora.
 • Avem stocuri de substanțe biocide și dezinfectant suplinit la max

Directorul liceului:                                           Vera Bălănel